Мисия „Доктор“ – 2 „б“ клас

Доброто здраве е по-хубаво от най-голямото богатство и всеки от нас може да притежава това, ако го оценява, пази и полага грижи за него. Но има моменти, когато при болест се налага да се обърнем към лекар.
Изминалата седмица учениците от 2 „Б“ клас участваха в мисия „Доктор“. За начало си изработиха шапки и баджове с медицински символи. Запознаха се с частите на човешкото тяло – глава, горни крайници, торс, долни крайници, сетивни органи, както и с различните специалности – като офталмолог, кардиолог, ортопед, педиатър и други.
Медицината не е само професия, а и призвание за хора с голямо сърце и душа. Именно с такъв човек – д-р Бисер Ботев- анестезиолог в МБАЛ-гр. Добрич беше срещата на децата. Те се запознаха със специалността „ Анестезиолог-реаниматор“, който се грижи за спешно болните като стабилизира жизнените показатели с медикаменти ,когато са в анестезия.
Достъпно и разбираемо им показа пътя на подготовка на пациент, на който му предстои оперативна интервенция. Показа им стетоскоп-мед. уред за преслушване на дишането и сърдечните тонове, апарат за ръчно обдишване АМБУ, абокат, електроди за ЕКГ, интубиционна тръба, инфузиозна система с игла, апарат за кръвно налягане, спринцовки.
💉Децата разбраха, че много медицински знания са необходими за тази професия, където трябва да се преценява какво лечение, да се прилага при различните жизнени показатели на пациентите.
Усмивки имаше след като всички си поставиха предпазно боне за глава, маска, ръкавици и така екипът от малките анестезиолози се пренесе в класната стая.
Разгледахме здравна информация, от която разбраха, че трябва де се хранят здравословно, за да набавят витамини и минерали за целия организъм.
Запознаха се с аналогиите между формата на плодовете и зеленчуците и на кои органи от човешкото тяло приличат. Разрезът на морков прилича на човешкото око, доматът –наподобява камерите на сърцето, орехът на мозъка.
Смехът е най-доброто лекарство за здравето и в края на мисия „Доктор“ си нарисуваха слънце, на чийто лъчи написаха мисли за здравето, за да им напомня, че винаги трябва да са ведри и усмихнати.