Мисия „Памет Българска“

хан Аспатух

В мисия „Памет Българска“ шестокласниците бяха разделени на групи с различни задачи за изпълнение:

  • заснеме паметника на хан Аспарух в гр. Добрич;
  • проучване на информацията и попълване на таблица „Историческо досие на паметника кан Аспарух  в град Добрич“;
  • систематизиране и форматиране на информацията от таблицата във вид на текст;
  • създаване на 3D модел на паметника с програмата Paint 3D;
  • рисуване на геометричн кон с графичната програма Paint;
  • създаване на видео клип с ресусите създадени от учениците.

Текст

В родния ни град Добрич се намира най-големият паметник на кан Аспарух в България. Той е открит в разгара на тържествата по повод 1 300 години от основаването на България. Това се случва на 16 октомври 1981 година.

Монументът е изграден по проект от скулптура проф. Величко Минеков и архитект Иван Николов само за 11 месеца. Бронзовият паметник се състои от фигурата на обяздилия кон кан Аспарух, петима воини, стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън. Височината на фигурата на конника, от копитото на коня до върха на меча, е 24 метра, а на коня – 11 м. Каменната пластика представлява кан Кубрат и синовете му. Поставянето ѝ цели да покаже приемствеността между Стара Велика България и новооснованото българско канство. Огледалото с вечния огън символизира обновлението и многовековната история на България. Към паметника водят 13 гранитни блока с кубична форма с дължина на страната от един метър, символизиращи 13-те века история на България.

Мемориалът се е превърнал в неделима част от обществения живот на нашия град. Пред него се събираме заедно всички добричлии, за да отпразнуваме 3-ти Март – Националният празник на България. Отново тук е мястото, където се събираме и за най-значимия за града ни ден – 25.ІХ – Денят на град Добрич. С течение на годините най-големият паметник на кан Аспарух в родината ни се превърна в любимо място за срещи на младите хора.

Паметникът на първия български кан постига най-важната си цел – да съхранява историята и паметта за онази далечна епоха. Да напомня за отговорността ни към нашите славни предци. Да напомня и техния завет – да пазим и обичаме своята Родина.