Фестивал „Роботика за България“

Ученици от ОУ „Стефан Караджа“, Добрич  класирани на Световен фестивал FIRST LEGO League 

На 03 юни 2023 г. се проведе осмо издание на фестивала „Роботика за България“в НДК – София. Състезанието е организирано по правилата на FIRST LEGO League. Участваха 188 деца от цялата страна в 36 отбора финалисти от 21 училища в България, с роботи, програмирани да се справят с различни предизвикателства. Всеки отбор е от ученици на възраст между 10 и 16 години, които се състезават в 4 категории. Подготовката на учениците отнема между 5 и 6 месеца. На фестивала отборът минава през съдийски комисии, получават оценки за постиженията в четирите категории, в които са се обучавали и са работили през цялата година – робоигра, рободизайн, научноизследователски проекти и екипна игра. 

За втора поредна година отборът Smart Robo  на ОУ „Стефан Караджа“ – Добрич, участва в това събитие.  Ученици от 6 клас – Сесил Сюлейман, Ирен Крайчева, Николета Христова, Ивайло Георгиев и Нейчо Георгиев  са работили, изпълнявайки различни мисии и задания с подкрепата на своите ментори Мария Георгиева – главен учител по ИТ и Компютърно моделиране и Дариела Божилова – учител по математика.

На фестивала са състезаваха  отбори от различни дивизии  SPIKE, EV3 Premier, EV3 div A, EV3 div B, Arduino. Отборът Smart Robo се надпреварваха достойно в категория SPIKE от между 11 отбора от страната.

Отборът Smart Robo е един от 24 отбора от цяла България класирани на първия фестивал по роботика FIRST LEGO League, който ще се състои на 8 юли в зала Колодрума,  Пловдив. Фестивалът FIRST LEGO League е световен и се провежда в почти всички държави. Това ще е първото му издание у нас.

Тази година по Програма „Роботика за България“ беше одобрен още един екип ментори за обучение и създаване на втори отбор по роботика в ОУ „Стефан Караджа“.

Обучението по роботика в нашето училище започва от първи клас в занимания по интереси и се надгражда през всички години като на учениците се осигурява високотехнологичен СТЕМ център и насочва интереса  към науката и технологиите.